Proste rzeczy /

Zobacz w kinie

CKK Jordanki: sala kameralna — po filmie zapraszamy na spotkanie z Grzegorzem Zaricznym — wstęp wolny

  • czwartek, 1.07 o 15:30

Proste rzeczy /

Ocena: 2.7 / 5
(24 głosy)

Opis

Błażej i Magda spełniają marzenie o spokojnym i zbalansowanym życiu poza zgiełkiem dużego miasta. Pragną, by ich córka Ala i pies Falkor wychowywali się na łonie natury. Samodzielnie remontują dom w malowniczej wiosce, korzystając raczej ze swojego sprytu i dobrych pomysłów niż z dużych zasobów finansowych. Pewnego dnia w ich domu pojawia się brat niedawno zmarłego ojca Błażeja. Rozpoczyna się między nimi emocjonalna gra, w której obaj próbują zbliżyć się do prawdy o bliskich osobach. Nagła obecność wujka wytrąca chłopaka z realizacji powziętych celów i zmusza go do zmierzenia się z bolesną przeszłością.

  • Reżyser: Grzegorz Zariczny
  • Scenariusz: Grzegorz Zariczny
  • Zdjęcia: Weronika Bilska
  • Montaż: Bartosz Pietras
  • Muzyka: Marcin Dymiter
  • Obsada: Błażej Kitowski, Magdalena Sztorc, Tomasz Schimscheiner, Alicja Kitowska
  • Producenci: Magdalena Sztorc, Przemysław Miękinia
  • Produkcja: Before My Eyes
  • Dystrybucja: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
  • Nagrody: MFF Nowe Horyzonty – oficjalna selekcja (2020)

Grzegorz Zariczny urodził się w 1983 roku. Ukończył reżyserię na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach oraz  kurs dokumentalny w Szkole Wajdy. Zrealizował tam swój debiut dokumentalny Marysina Polana (2010), wielokrotnie nagradzany w kraju i za granicą. Jest autorem etiudy fabularnej Nasza zima zła i dokumentu Gwizdek (2012), za który został nagrodzony Nagrodą Główną Jury na FF w Sundance.

Wybrana filmografia:

  • 2020 – Proste rzeczy
  • 2018 – Ostatnia lekcja (dokument)
  • 2017 – Ridan (dokument)
  • 2016 – Fale
  • 2015 – Love, love (dokument)
  • 2012 – Gwizdek (dokument)